Geçmişten Bugüne Kolonya

Geçmişten Bugüne Kolonya

Resmi kolonya tarihçesi 1709 yılı olarak gösterilse de bilinen ilk formu daha eskilere dayanır. Bilinen ilk kolonya Macar suyu olarak bilinir ve Macaristan Kraliçesi için bir keşiş tarafından üretilmiştir. Parfüm üreticisi olarak bilinen Feminis; Floransa’ya yaptığı seyahatte kolonyanın formülünü öğrenmiş, Almanya’ya döndüğünde formülün içine limon, portakal gibi farklı esanslar ilave ederek kolonyanın bugünki haline gelmesine katkı sağlamıştır. Köln Üniversitesi’nin kolonyayı tıbbi ürün olarak onaylamasıyla Avrupa’da giderek yaygınlaşmıştır. Tıbbi amaçlı kullanılan kolonya halkın aristokrakrasiye olan kızgınlığı sonucunda aristokrasinin kullandığı parfümlerin yerine tercih edilmiştir. 18. Yüzyılda burjuvaziler arasında hızla yayılmıştır.

Türk Tarihinde Kolonyanın Yeri

Kolonyanın Osmanlı topraklarına gelişi II.Abdülhamit dönemine denk gelir. İlk kolonya üretimi ise 1882 yılında Ahmet Faruki tarafından yapmıştır. Kısa sürede, kolonya Osmanlı’da misafirlere ikram edilen gülsuyunun yerini almıştır. Türk halkı için vazgeçilmez bir öge olan kolonya, geçmişte de günümüzde olduğu gibi salgın hastalıklarda mücadelede dezenfektan olarak kullanılmıştır.  Türk geleneklerinde eve gelen misafire ikram edilen kolonya zamanla hasta ziyaretleri için de en çok tercih edilen hediyeler arasına girilmiştir.

Kolonyaların Üzerindeki 80 Derece Ne Anlama Gelir? Kolonya Kaç Derece Olmalıdır?

Sürekli ellerin yıkanmadığı, dezenfektan kullanılmadığı durumlarda hijyen sağlamak için kolonya en çok tercihe dilenler arasındadır. Özellikle alkol oranı %60’ın üzerinde bulunan kolonyalar hijyen için kullanılmak üzere uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Kolonyanın üzerindeki alkol oranı, kolonyanın içinde bulunan etil alkol oranını belirtmektedir. Alkol oranı, kolonyanın temizlik ve hijyen kapasitesini göstererek kolonyanın ne kadar etkili olduğunu gösterir. Bakteri ve virüs için en az 80 derece kolonya tercih edilmelidir. Kolonyalar uygun koşulda ve güneşten uzak saklandığında 5 yıla kadar etkisini koruyabilmektedir. 80 derecelik kolonyalarıyla cildi tahriş etmeyen yapısı ve her bir damlasında ferahlık hissi veren BioBellinda Kolonya çeşitlerini inceleyebilirsiniz.

Kolonya Çeşitleri Nelerdir?

Kolonya çeşitleri arasında en bilineni limon kolonyasıdır. Kolonya çeşitleri esans olarak çeşitlilik göstermekle birlikte boyut olarak da çeşitlilik göstermektedir. Çantada taşınabilen kolonyaların yanısıra cepte taşınabilecek boyutta kolonyalar da vardır. Huzuru, ferahlığı ve hijyeni bir arada bulunduran, özel tasarım şişe ağzı  ve kullanım kolaylığı sunan yapısıyla BioBellinda’nın Limon, Ice, Yasemin ve Lavanta esanslı kolonyalarını incelemelisiniz.

Yorumlar

Yorum Yap